Vodič kroz igračke

5 bitnih razloga zašto plišanci vašeg djeteta nisu samo sakupljači prašine

Naslovna fotografija blog teksta_5 bitnih razloga zašto plišanci vašeg djeteta nisu samo sakupljači prašine

U razgovoru s mamama često ispliva tema enormne količine plišanih igrački koja se skupi u prvim godinama djetetova života. Ponekad je mameća netrpeljivost prema istima dijametralno suprotna od ljubavi i količine entuzijazma kojom mališani plišane igračke skupljaju i štuju.

Održavanje plišanaca zahtijeva dodatni angažman jer iste treba redovno prati i čistiti od prašine, koja baš voli sjedati na ovakav tip materijala. Stoga smo se zapitali bi li bilo korisnije jednostavno izbaciti plišance iz životnog prostora, a u nastavku pročitajte zašto to nije dobra ideja.

Pitali smo stručnjake zbog čega su plišane igračke za bebe i djecu toliko popularne, a u moru zaključaka izvukli smo pet najvažnijih razloga.

Emocionalna povezanost

Plišane igračke često su najbolji prijatelji djece, pogotovo u ranijim fazama života. Dobar dio mališana kroz većinu vrtićkog perioda nosi neku od omiljenih igrački u vrtić kao emocionalnu potporu. Veza vašeg djeteta s nekim plišancem može potrajati do duboko u adolescentsko doba, a katkad to bude i cijeloživotno prijateljstvo. Ljubav, briga i odgovornost za predmet do kojega im je stalo vrlo pozitivno utječe na njihov kongnitivni razvoj.

Razvoj kreativnosti kroz igranje uloga

Plišane igračke idealan su alat za važan aspekt igre – igranje uloga. Samostalno razvijanje raznih uzbudljivih scenarija u kojima su dijete i njegovi omiljeni mekani prijatelji glavni junaci vrlo je važno za razvoj mašte, kreativnosti, govora i jezičnih vještina te promišljanja.

Poticanje društvenih vještina kroz igru s plišanim igračkama

Kroz maštovitu igru s omiljenim plišanim zekom, medom ili likom omiljenog junaka iz crtića dijete je primorano razvijati dijalog. Kada se vaše dijete „razgovara“ s omiljenim Pokemonom ono u stvari razvija vještinu komunikacije i brzog smišljanja odgovora na zadano pitanje ili izjavnu rečenicu, a to pridonosi boljem razumijevanju međuljudskih odnosa i poboljšava komunikaciju.

Učenje o različitostima kroz zabavnu igru s omiljenom plišanom igračkom

Dolaze u svim zamislivim oblicima, bojama, veličinama i varijantama. Kroz sakupljanje plišanaca vaše dijete može imati farmu životinja, stvoriti vlastiti svijet omiljenih superjunaka ili upoznavati razna zanimanja te njihovu važnost za društvo. Mogućnosti su bezbrojne, a prostor za pospremanje je jedini ograničavajući faktor!

Interakcija s plišancima potiče razvoj motorike

Kroz aktivnosti poput bacanja, hvatanja, slaganja, postavljanja igrački određenim redoslijedom (prema oblicima, bojama, ulogama) i sl., dijete uči kroz zabavnu igru i na vrlo poticajni način. Aktivna igra vrlo je važna, pogotovo u modernom društvu kada je sjedilački način života sve prisutniji.

Općeniti savjet stručnjaka jest da je za dijete korisno sve ono što potiče bilo koju vrstu tjelesnih pokreta. 

Zaključak jest da…

…ono što nama roditeljima katkad izgleda kao potpuna besmislica gotovo je uvijek dječji način za usvajanjem novih vještina ili samostalno razlučivanje neke prirodne zakonitosti. Nadamo se da smo pomogli osvijestiti zašto kolekcija vašeg mališana nikada nema dovoljan broj plišanih igrački.

Na webshopu Pandin brlog plišane igračke su jedna od najpopularnijih kategorija, ako bismo morali izdvojiti najveće hitove onda tu svakako spadaju Squishmallows, Pokemon, Paw Patrol i Super Mario. Cjelokupnu ponudu hit plišanaca pogledajte ovdje!

Natrag na popis objava